Nie korzystamy z usług zewnętrznych firm oferujących gotowe posiłki, ponieważ posiadamy własną kuchnię. Dzięki temu samodzielnie nadzorujemy wyżywienie naszych dzieci. Uwzględniamy indywidualne potrzeby żywieniowe dzieci, np. diety bezmleczne, niskotłuszczowe, hipoalergiczne. W trakcie dziennego pobytu, dzieci spożywają 4 posiłki:
- 8.30 – 9.00 – śniadanie
- 10.30 – drugie śniadanie
- 12.30 – 13.00 – obiad
- 14.30 – podwieczorek dla dzieci pozostających w przedszkolu
Nie walczymy o to, by wszystko znikało z talerza, nie biegamy za dzieckiem z talerzem. Zachęcamy jedynie do spróbowania dania, wskazujemy walory żywieniowe i smakowe, dajemy czas na spożycie posiłku w atmosferze spokoju.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA STOSOWANE
W NASZEJ PLACÓWCE:
- posiłki przygotowywane są ze świeżych produktów,
- wszystkie posiłki przygotowywane są na bieżąco, bez stosowania półproduktów,
- ograniczenie do minimum stosowania soli na korzyść naturalnych ziół i przypraw,
- wypieki podawane na podwieczorek są pieczone w przedszkolu,
- dzieci otrzymują na drugie śniadanie owoce lub warzywa,
- uczymy dzieci jeść warzywa pod różną postacią,
- zachęcamy dzieci do picia wody z niską zawartością sodu,
- przygotowujemy dzieciom napoje z mniejszą zawartością cukru lub z miodem,
- wszelakie przetwory z owoców i warzyw sezonowych wykonywane są przez nas,
- w żłobku posiłki przygotowywane są z uwzględnieniem indywidualnych diet.